Nederland naar WK-playoffs na monsterzege tegen Zwitserland

Het Nederlands Herenteam heeft zich via een sensationele 34-21 overwinning op Zwitserland geplaatst voor de WKplayoffs. De ploeg van bondscoach Joop Fiege speelt in juni 2016 twee wedstrijden tegen een land dat zich via het momenteel gehouden EK in Polen niet rechtstreeks plaatst voor de WK van 15 tot en met 29 januari 2017 in Frankrijk.
De winnaar over twee duels gaat naar het WK. Voor Nederland zou dit het tweede WK-optreden zijn na 56 jaar (1961).
Op een in Nederland zelden vertoonde manier werd Zwitserland opzij gezet. Het Nederlands Herenteam overklaste de tegenstander en was in alle facetten de betere ploeg. De manier waarop de opponent werd gebombardeerd tot figurant was niet vaak eerder vertoond door een Nederlands Herenteam.
Oranje legde afgelopen woensdag de basis voor de winst in de kwalificatiegroep door Zwitserland voor eigen publiek te verslaan. Een achterstand van vier doelpunten werd omgebogen naar een knappe 21-24 overwinning. In de wedstrijd in Sittard haalde het Nederlands Herenteam een nog hoger niveau. Andy Schmid, in potentie de beste Zwitserse handballer en vorig seizoen verkozen tot beste handballer van de Bundesliga, kwam door het sterke collectieve Nederlandse spel niet in het verhaal voor. Nederland dicteerde de gehele wedstrijd. Vanaf de start had Oranje het initiatief en zette de bezoekers al snel op afstand. Na een kwartier was de voorsprong al 8-2. De eerste vijf Nederlandse treffers waren van verschillende spelers. Tim Remer, Joris Baart en Luc Steins, Bobby Schagen en Ivo Steins zorgden voor de productie. Tim Remer nam de volgende drie goals voor zijn rekening. In het verdere verloop werd de marge alleen maar groter. Nederland speelde verrassend, met veel variatie, in een hoog tempo en zeer gedisciplineerd. Het was duidelijk te zien dat het Nederlands Herenteam drie weken bij elkaar was. De ploeg was duidelijk op elkaar ingespeeld en de automatismen zorgden voor oogstrelend spel. In het verleden verslapte het Nederlands team soms na een sterke fase. Daar was vandaag geen sprake van. Oranje was gretig en nam alleen genoegen met een nog grotere voorsprong. Zwitserland werd op alle fronten overklast.
20160117 Nederland - Zwitserland  34-21 img 102
               Klik op de foto voor de serie

Gerrie Eijlers keepte fantastisch. Een tactische zet van de Zwitsers om met een extra aanvaller de Nederlandse dekking onder druk te zetten, pakte helemaal verkeerd uit. Gerrie Eijlers, die wederom fantastisch speelde, keerde knap de schoten en scoorde zelfs twee keer vanuit zijn eigen doelgebied. Eijlers had in 85 interlands één keer eerder gescoord (op 20 november 2004 tegen Jordanië in Timişoara). Nu trof hij niet alleen twee keer doel, maar zelfs twee keer achter elkaar. Eerst scoorde hij van grote afstand 17-9. Daarna bepaalde hij de ruststand op 18-9.

Na de hervatting liep de score nog hoger op. Het grootste verschil was maar liefst zestien doelpunten. Uiteindelijk werd er met dertien goals verschil gewonnen, met afstand de grootste zege ooit op Zwitserland. ,,Dit is echt genieten en hier doe je het allemaal voor’’, aldus Fabian van Olphen na de wedstrijd. Bondscoach Joop Fiege: ,,Dit is een mooie beloning. We hebben hier hard voor gewerkt en we hebben het ook verdiend. Met elkaar hebben we laten zien wat er met mannenhandbal in Nederland mogelijk is’’.
Het is de derde keer dat het Nederlands Herenteam is doorgedrongen tot de WK-playoffs. Ook voor de WK’s van 2011 en 2013 plaatste Oranje zich voor de laatste kwalificatiefase voor het mondiale titeltoernooi. Voor het WK van 2011 was één slechte wedstrijd tegen Oostenrijk in Dornbirn fataal. Na het 31-15 verlies in Oostenrijk was de 34-28 thuiswinst in
Emmen onvoldoende. Twee jaar later was IJsland twee keer te sterk. Zowel in Reykjavík (41-27) als Geleen (24-32) waren de eilandbewoners oppermachtig.
Het Nederlands Herenteam wist zich voor de vorige editie niet te plaatsen voor de playoffs. Nederland eindigde achter Griekenland als tweede. Nu liet de ploeg van bondscoach Joop Fiege het veel sterker ingeschatte Zwitserland ruim achter zich. Dit bewijst de vooruitgang die de Nederlandse mannen maken.
Dat de Oranjeheren vooruitgang boeken, was ook eerder deze maand al zichtbaar. Bij een oefeninterland in Doha werd tegen WK-nummer twee Qatar weliswaar verloren maar het verschil was gering. Ook bij het vierlandentoernooi in Moskou kwam de ploeg uitstekend voor de dag tegen de EK-deelnemers Rusland (35-28 verlies) en Wit-Rusland (34-34).
Argentinië, reeds geplaatst voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, werd zelfs ruim verslagen met 17-28.
Nederland-Zwitserland 34-21 (18-9)
Nederland: Bart Ravensbergen, Gerrie Eijlers (2); Tim Remer (4), Toon Leenders, Jort Neuteboom, Patrick Miedema (3),
Luc Steins (1), Léon van Schie (4), Bobby Schagen (2), Joris Baart (6), Ivo Steins (1), Jasper Adams (3), Jeffrey
Boomhouwer (4), Fabian van Olphen (2), Pim Augustinus, Arjan Haenen (2).
Zwitserland: Aurel Bringolf, Andreas Portmann; Andy Schmid (2), Daniel Fellmann (1), Manuel Liniger, Fabio Baviera
(2), Roman Sidorowiz (2), Jonas Dähler (2), Nicolas Raemy (4), Dimitrij Küttel (1), Valentin Striffeler (1), Luca Mühlemann
(1), Stefan Freivogel (1), Thomas Hofstetter, Luca Linder (2), Michal Svajlen (2).
Scheidsrechters: Andrej Kaveshnikov/Petr Plotnikov (Rusland).
Strafminuten: 6’ – 6’ (Neuteboom 2’, Ivo Steins 2’, Adams 2’ – Baviera 2’, Raemy 2’, Svajlen 2’). Diskwalificatie:
Neuteboom.
Strafworpen: 4/3 – 2/1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s