20150606 Nederland – Tsjechië 33-23

Verslag van NHV:
Nederlands Damesteam goed op weg richting de WK
Nederland maakt vier doelpunten achterstand goed en wint van Tsjechië: 33-23
V

Het Nederlands Damesteam heeft een uitstekende basis gelegd om aan de WK in december in Denemarken deel te nemen. De ploeg van bondscoach Henk Groener won het eerste duel tegen Tsjechië met 33-23. Volgende week is het tweede duel in Most. De winnaar over twee duels is geplaatst voor de wereldtitelstrijd. ,,De eerste helft was niet goed met veel te veel fouten. In de tweede helft waren we in de dekking veel agressiever en kwam Tsjechië er niet doorheen. Aanvallend speelden we nu wel ons eigen spel en hadden we het initiatief en bepaalden we vanaf dat moment het wedstrijdbeeld’’, aldus bondscoach Henk Groener.
Alle ingrediënten voor een waar spektakel waren aanwezig in Arnhem. Sportcentrum Valkenhuizen was helemaal omgebouwd tot een ware handbaltempel en de vele enthousiaste supporters zorgden voor een geweldige sfeer en een extra impuls. De start was redelijk. Na de openingstreffer van Estavana Polman en de gelijkmaker van Helena Štěrbová liep het Nederlands Damesteam door treffers van Angela Malestein en Laura van der Heijden uit naar 3-1. Twee treffers van Iveta Luzumová en een geslaagde schotpoging van Jana Knedlíková zorgden voor de eerste Tsjechische voorsprong: 3-4. Bij 6-8, na weer een treffer van Knedlíková en Kristýna Salčáková, was de marge voor het eerst twee. Na een time-out van Nederland zorgde Michelle Goos voor de aansluiting (7-8) maar daarna hield Tsjechië toch het initiatief met een constante voorsprong van vier treffers. Vijf minuten voor het wisselsignaal van de Russische scheidsrechters Viktoria Alpaidze en Tatyana Berezkina was de achterstand nog altijd vier: 12-16. In de laatste vijf minuten voor de pauze verkleinde Laura van der Heijden en Yvette Broch de achterstand tot twee. Angela Malestein tekende in de laatste seconde voor de aansluitingstreffer: 15-16.
20150606 Nederland - Tsjechië  33-23 img 039
Klik op de foto voor de serie

,,Met de achterstand van één doelpunt bij de pauze mochten we eigenlijk nog blij zijn. Het bood een goed uitgangspunt om de tweede helft te starten’’, stelde Groener. ,,We waren scherp, gaven Tsjechië geen schijn van kans’’.
In de tweede helft opende Hana Martinková nog wel de score voor Tsjechië: 15-17. Na drie treffers op rij van Lois Abbingh (een strafworp en twee velddoelpunten) stond Nederland voor de eerste keer na 3-2 weer op voorsprong. In deze fase was de verdediging van Nederland van wereldklasse en was keepster Marieke van der Wal nauwelijks te passeren. ,,Dit voelt zo goed, het is echt fantastisch hoe het is gegaan. De meiden voor me stonden zo goed opgesteld, dan is het voor mij ook iets gemakkelijker’’, vond Marieke van der Wal. Nu liep Nederland met een ijzersterke dekking en bij vlagen wervelend aanvalsspel gemakkelijk weg bij de Tsjechische tegenstander die van alles probeerde maar geen vat kreeg op het dynamische spel van de ploeg van Groener. Het grootste verschil was elf doelpunten in het voordeel van Oranje. In de slotfase werd de stand geconsolideerd en stond er uiteindelijk een prachtige 33-23 eindstand op het scorebord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s